Despre ce vroiam să fim când eram mici

Am citit un banc în revista Mickey Mouse când eram eu mică. Era aşa:

Un bunic bătrânel  îşi petrecea timpul cu nepotul. Într-o zi, bunicul îl întreabă pe nepoţel ce vrea să se facă când o să fie mare. Şi cel mic zice: Pensionar ca tine , bunicule.

Acel banc mi s-a întipărit în minte ca un tatuaj. Poate s-a nimerit în perioada în care a trebuit să aleg între şcoala de muzică şi scoala normală unde aveam şanse să învăţ carte “serios” şi să am mai multe posiblităţi (cică) sau poate doar mi s-a părut amuzant. Nu mai ţin minte. Eram în ciclul primar.

La gradiniţă vroiam să fiu educatoare pentru că eram practic îndrăgostită de educatoarea mea frumoasă şi tânără, Ana. La şcoală vroiam să fiu profesoară pentru că îmi plăceau copii. Vroiam să îi învăţ pian sau limba română, pentru că profesoara mea de pian era bestială şi deja scriam versuri şă mă duceam la olimpiade de română. Apoi am vrut să fiu avocat pentru că toate femeile frumoase şi puternice aveau joburi de genul, avocat sau directoare sau mai ştiu eu ce. Apoi vroiam să fiu ca mama. Nu prea ştiam ce face mama. Logistică, contracte de afaceri şi aprovizionare erau prea complicate pentru cineva care deja manifesta un interes deosebit pentru literatura si mai ales daydreaming ;P. Apoi în liceu am vrut să devin fotograf pentru că eram complet îndrăgostită* de cea mai bună prietenă a mea, care, mai mult sau mai puţin, era deja fotograf şi încă este. Dar apoi, când a fost să alegem universităţile, pozele mele aproape lirice şi pline de chipuri nu mi păreau suficient de spectaculoase aşa că am zis să aleg acolo ceva ce sună bine şi mă voi descurca eu.

Ce vreau să spun este că atunci când suntem mici vrem joburi de balerine, astronauţi, avocaţi şi piloţi de curse pentru că ne îndrăgostim de oamenii aceia cu aliură, frumuseţe şi putere şi atunci este normal că vrem să devenim acei oameni. Nu cred că vrea orice copil să facă pipi la gravitaţie zero sau orice fată frumoasă să îşi rupă picioarele la balet, doar vor să se molipsescă de strălucirea unui bărbat curajos întors de după ultima frontieră sau a unei balerine care a dansat perfect după 10 ani de exerciţii şi muncă. De aceea, acei oameni sunt rari. Cu timpul, se triază. Şi uneori, cei cu adevărata chemare, se rătăcesc.

Dintr-o pură coincidenţă şi aliniere a planetelor am ajuns la o facultate pe care am adorat-o pur şi simplu. Era de scris, era de gândit, era de creat şi, colac peste pupăză, era implicat şi vizualul.

Chiar dacă am 24 de ani, plus am obţinut “calificări”, tot mi se pare foarte greu să aleg acum ce post vreau să ocup pentru că lucrurile nu sunt atât de simple în România. România, land of choice….land of too many choices and too little decisions. Vai câţi colegi şi colege am care sunt angajaţi la supermarket, fac bijuterii handmade sau pur şi simplu nu lucrează nimic! Şi nu pentru că nu şi-ar dori. Aşa că nu mă pot limita la ideea de job ideal. Încerc să acopăr o plaja laaaargă de slujbe pe care pot să le fac. Am lucrat în tot felul de poziţii, fiecare dintre ele implicând ceva ce îmi place: partea artistică, partea civică, partea ambiţioasă. Şi m-am descurcat.

Acum, revenind la ceea ce visam când eram mici, la acele joburi care ne vor face să strălucim, care ne vor da plăcere, faimă, aventuri…cum se împacă asta cu dorinţa unui adult de a avea şi el/ea posibilitatea de a deţine o casă de 1-2 ori ipotecată şi poate o maşină? Evident că nu se împacă. De aia văd atâtea priviri goale şi atâtea personalităţi şterse, stresate în jurul meu.

Am o prietenă care a trebuit să meargă la psiholog ca să poată să ia o decizie. Între un job pe care ajunsese să îl deteste, dar aducea un salariu stabil în fiecare lună, unul care o entuziasma şi îi aducea câştiguri sporadice sau un job de vis părerea mea, pornirea unei noi afaceri, dar simţea ca e un job pe care nu era în stare să îl facă…Vreţi să ştiţi ce a ales?

(To be continued…)

*în mod drăguţ şi platonic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Arhive

  • ze top

%d bloggers like this: