Hunger Games – Jocurile foamei. Carte şi film.

Voi începe cu entuziasm!!!!!!!!!!

Nu am putut lăsa cărţile din mână!

Şi de ce să nu îmi rod unghiile citind gândurile unei fete de 17 ani? (de fapt ale autoarei, dar trecem peste, păstrăm iluzia lumii create) Poate uitâm că Scarlett O’hara avea 16 ani. Jane Eyre avea 17 ani. De Julieta şi Lolita nu mai vorbim. Şi astea sunt opere iubite de sute de ani. Mica argumentare are legătură cu 2 întâmplări: există Twilight(Amurg) :)) şi iniţial această serie a fost publicată la Nemina Junior, Domeniu: Literatură pentru adolescenţi. Reeditarea cartonată nu mai poartă acelaşi domeniu.

Este o carte despre nişte jocuri sângeroase într-o lume nu foarte diferită de a noastră. Da da. Are 3 volume.

Pentru a-şi ţine sub control districtele, Capitoliul le reaminteşte oamenilor din cele 12 regiuni ce li se întâmplă dacă nu ascultă ordinele, dacă nu îşi trăiesc viaţa plină de lipsuri în linişte şi supunere. Astfel au loc Jocurile Foamei, unde 24 de adolescenţi (2 de sexe diferite din fiecare district) sunt traşi la sorţi pentru a fi aruncaţi într-o arenă unde se vor ucide unii pe alţii până va rămâne doar unul. Katniss Evegreen se oferă voluntar pentru a-şi salva sora mai mică, dar sorţii îi complică viaţa mai mult decât se aşteaptă. Are loc o luptă în arenă, o luptă în lumea întreagă şi o luptă în interiorul ei.

Naraţiune este la persoana I-din perspectiva lui Katniss, constuită foarte frumos. Suspansul te ţine în priză pe fiecare pagină. Este o carte ce nu te va dezamagi dacă apuci să o deschizi.

Pentru o clipă am avut teama că un bărbat sau un băiat nu ar putea citi cartea fiind din perspectiva unei fete, dar fata asta e departe de a fi “girly” şi armele sunt descrise la fel de mult ca rochiile, poate mult mai mult.

Nu e James Joyce, dar farmecul cărţii este că e o aventură. Se citeşte uşor, dar nu e previzibilă.

Ca multe cărţi bune a acestor ultime decenii, are ghinionul de a fi ecranizată.

Vă rog să nu vă imaginaţi că sunt o snoabă care strâmbă din nas la orice ecranizare cu buget mare, cu vedete de 25+ care joacă adolescenţi sau staruri pop. Sunt şi eu om. Îmi place să vâd oameni frumoşi pe ecran şi îmi place să am calitate 4K digital sau mai bine chiar. Dar…

Cartea are un mare atu fiind povestită din perspectiva unei persoane. Acţiunea este bine focalizată, dintr-un punct de vedere şi lucrurile sunt foarte clare…până când nu mai sunt şi suntem complet buimăciţi şi surprinşi de noi şi noi răsturnări de situaţie :D. Filmul pierde acest atu. Complet. Sunt dezvăluite lucruri ce nu au ce cauta în prima parte a seriei. Nu s-au focalizat pe nimic anume şi totul e tratat superficial.

Abia la jumătatea filmului începe să se întâmple ceva. Cartea e deja plină de drame până atunci, dar pentru că filmul nu poate reproduce monologul intern al lui Katniss şi nu dezvăluie detaliile interesante şi lucrurile dinaintea începerii jocurilor, nu prea ai de ce să te uiţi înainte de minutul 50.

Un maaare minus este lipsa sângelui. Da da. Cartea e plină de greutăţile şi rănile pe care le suferă concurenţii. Sunt lupte şi crime. În film sunt aşaaa, menţionate puţin. O arsură care era pe toată pulpa a devenit o pată roşie de 5 centimetri.

Nu e un film prost. Dar cartea bate filmul la fundul gol. Orice persoană cu un dram de imaginaţie s-ar distra citind cartea de 100 de ori mai bine decât la film.

În concluzie, dacă nu îţi poţi permite o vacanţă pune mâna pe carte. După cele 3 nopţi nedormite o să te trezeşti mirat că ai aterizat din nou în viaţa ta obişnuită.

I am proud to see that Roger Ebert agrees with me. > click

Advertisements
Comments
9 Responses to “Hunger Games – Jocurile foamei. Carte şi film.”
 1. 1singur says:

  si uite-asa mi-am adus aminte de-o alta carte de care doar am auzit, in care e vorba de un grup de copii ramasi cumva singuri pe o insula, si pe care pana la urma disperarea si foamea si ce-o mai fi ii imping la crime de care nu i-am crede-n stare pe copii. cred c-am s-o citesc p-aia mai intai 😛

 2. @1singur: “Lord of the Flies” se numeste cartea.
  @Ina: Lolita avea vreo 14 ani

 3. ana says:

  pe voi cum va cheama?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Arhive

 • ze top

%d bloggers like this: